12-21 februari 2021 D-143

Over Anima

Nieuwe directie

De culturele wereld kreeg, zoals veel andere sectoren, zware klappen als gevolg van de pandemie. ANIMA is dan ook volledig solidair met de sector in het algemeen en met de andere filmfestivals in het bijzonder. Het ANIMA festival was een van de laatste evenementen van het voorbije cultuurseizoen: wij hadden ongelooflijk geluk dat wij de voorbije editie tot een goed einde konden brengen.

Deze editie van ANIMA was ook de laatste voor directrice Doris Cleven. Zij leidde vanaf 1988 het festival samen met oprichter Philippe Moins en zette vanaf 2014 die taak alleen verder. ANIMA heeft doorheen de voorbije 39 jaar zijn sporen verdiend, niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten. Trok het festival in 1982 2.000 bezoekers, dan steeg dat aantal in 2020 tot 43.000, ook dank zij de formidabele technologische én esthetische evolutie die de animatiefilm de voorbije dertig jaar doormaakte.

© Gil Alkabtez

Het festival gaat nu verder onder leiding van de nieuwe directrices Dominique Seutin en Karin Vandenrydt. Zij maken allebei al meer dan twintig jaar deel uit van de ploeg en kennen het reilen en zeilen van het festival als geen ander. Daarbij kunnen zij rekenen op een ervaren ploeg. Zij zijn ondertussen al volop bezig met de opvolging, die met de huidige crisis een wel heel onverwachte wending nam.

Volgend jaar viert ANIMA zijn veertigste verjaardag. Wie weet wordt het de eerste editie van een nieuw tijdperk. Online of niet, het maakt niet uit: de afspraak is voor 12 tot 21 februari 2021. En al is de toekomst onzeker, wij weten dat de animatiefilmers niet stilgezeten hebben... Het bewijs is alvast de nieuwe visual voor Anima 2021: hij is van de hand van Gil Alkabetz, een van de meest vooraanstaande hedendaagse animatiefilmers in Duitsland.

Propulsé par FestiCiné