12-21 februari 2021

Over Anima

Palmares 2021

INTERNATIONALE COMPETITIE

Juryprijzen
© Autour de Minuit
Grand Prix Anima 2021 voor beste kortfilm,
geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (2.500 €)
Empty Places
Geoffroy de Crécy
Frankrijk

Motivatie van de jury:
De onzekere tijden waarin wij leven herinneren ons er eens te meer aan dat kunstenaars, door hun gevoeligheid, de toestand waarin de wereld zich bevindt, lijken aan te voelen. In dit heel bijzonder jaar willen wij de diepgang en relevantie beklemtonen van een werk dat in de loop van het voorbije jaar een soort voorbode werd.

Foto te downloaden - Trailer


© Miyu Distribution
Prijs van de Creatieve Revelatie voor beste studentenfilm
(2.500 € aangeboden door het Koreaans Cultureel Centrum)
Les Yeux grands ouverts
Laura Passalacqua
Frankrijk

Motivatie van de jury:
Een ontroerende film die een levendige, kleurrijke en ongewone sfeer oproept die perfect past bij de onstuimige magie van de adolescentie.

Foto te downloaden
Trailer


© Bando à Parte
Speciale Prijs van de Jury, categorie kortfilms
Elo
Alexandra Ramires
Portugal

Motivatie van de jury:
Dit is een buitengewone film die ons eraan herinnert hoe eindeloos de creatieve mogelijkheden van animatie in zwart/wit zijn, met een intiem en metaforisch verhaal over de ideale match in de meest onverwachte omstandigheden.

Foto te downloaden
Trailer


© ENSAD
Speciale Vermelding van de Jury
À La Mer poussière
Heloïse Ferlay
Frankrijk

Motivatie van de jury:
We willen een Speciale Vermelding geven aan À La Mer poussière van Héloise Ferlay voor het uitstekende gebruik van poppenanimatie die sterke emoties weet op te wekken. De film toont ook dat geluk op de meest ongewone plaatsen kan worden gevonden.

Foto te downloaden
Trailer


© Eurozoom
Prijs voor beste langspeelfilm
On-Gaku : Our Sound
Kenji Iwaisawa
Japan

Motivatie van de jury:
De jury kende de prijs toe aan "On Gaku : our Sound" van Kenji Iwaisawa voor zijn vindingrijke verhaal, het gevoel voor ritme, de subtiele humor, de verrassende personages en de punkvrijheid die het verhaal zowel qua vorm als inhoud overstijgt.

Foto te downloaden
Trailer


© Lupus Films Ltd
Prijs voor beste kortfilm voor kinderen
The Tiger Who Came to Tea
Robin Shaw
Verenigd Koningkrijk

Motivatie van de jury:
Deze film is een grafisch volmaakt meesterwerk, briljant geanimeerd, vol schitterende ideeën en een heerlijke muzikale soundtrack. Ook het elegante klankontwerp en de stemmen waren meesterlijk. Wij raakten helemaal in de ban van de betoverende regie en perfecte vertelstijl, een fijne puzzel van uiteenlopende emoties: humor, griezel, tederheid, verwondering, poëzie... – stuk voor stuk gevoelens die een breed publiek, zowel jong als oud, aanspreken.

Foto te downloaden - Trailer

Prijs van de vrijwilligers
© Michael Shanks
Prijs voor beste kortfilm van de Animeernacht
Rebooted
Michael Shanks
Australië

 

 

Foto te downloaden
Trailer

Partnerprijzen
© Lumière
BeTV-Prijs voor de beste langspeelfilm in officiële selectie (aankoop uitzendrechten)
Josep
Aurel
Frankrijk, België, Spanje

Motivatie van de jury:
Wij waren onder de indruk van dit somptueuze verhaal over het doorgeven van herinneringen. De film is een aanklacht tegen het vergeten van heet verleden, met tekeningen die a.h.w. personages op zichzelf zijn. De jury had zowel cinematografisch als emotioneel een boontje voor deze mooie en intelligente film.

Foto te downloaden - Trailer


© Je Suis Bien Content
Prijs van de filmkritiek (UBFP en UFK)
Précieux
Paul Mas
Frankrijk

Motivatie van de jury:
Précieux verdient alle lof wegens de innemende manier waarop het een aantal moeilijke vragen rond opvoeding en inclusie stelt. Wordt aan kinderen echt geleerd iedereen een kans te gunnen en hoe zij anderen het gevoel kunnen geven erbij te horen? Of leren zij niet, ondanks alle goede intenties, om in de eerste plaats oncomfortabele situaties en ongemakkelijke gesprekken te vermijden? Is het de volwassenen er niet te vaak om te doen alleen maar de schade in te dijken? Dit zijn vragen die auteur-filmmaker Paul Mas op een oprechte en onomwonden manier stelt. Zijn ongepolijste personages, confronterende stijl en verhaallijn gaven ons in stilte een bittere pil te slikken. Précieux heeft niet de pretentie de antwoorden te kennen, maar toont ons hoe belangrijk het is om de dialoog blijvend gaande te houden.

Foto te downloaden

NATIONALE COMPETITIE

Juryprijzen
© Miyu Distribution
Prijs voor beste Belgische kortfilm, geschonken door Sabam for culture (2.500€)
Easter Eggs
Nicolas Keppens
België, Frankrijk, Nederland

Motivatie van de jury:
Dit is een heel intelligente film waarin een grafisch sterk uitgewerkte, verontrustende en bizarre wereld geschapen werd. Easter Eggs is zowel grappig als triestig, lelijk en tegelijk mooi, met veeleer afstotelijke personages die je geleidelijk inpalmen en voor wie je sympathie begint te voelen. Een film zoals we er nooit eerder een zagen, met een prachtig einde.

Foto te downloaden
Trailer


© ENSAV La Cambre
Grand Prix voor beste film van de Federatie Wallonië-Brussel,
geschonken door de Federatie Wallonië-Brussel (2.500 €)
Amours libres
Emily Worms
België

Motivatie van de jury:
Amours libres behoort tot het soort films die een andere visie bepleiten zonder militant te willen zijn. Een intrigerend verhaal dat vlot verteld wordt en waarbij het verhaal, en de animatie verweven worden in een mooie dans die dat verhaal perfect illustreert. 

Foto te downloaden


© Miyu Distribution
Auteursprijs geschonken door de SACD (2.500 €)
Hold Me Tight
Mélanie Robert-Tourneur
België, Frankrijk

Motivatie van de jury:
De jury was diep onder de indruk van de visuele kracht en de beklijvende beelden van deze film. Het oproepen van een nachtelijke sfeer door middel van heldere kleuren was heel verrassend en betoverend. De film toont de seksuele daad frontaal, maar dan wel op een heel sensuele en gechoreografeerde manier. Het is een fascinerende film die ons eraan herinnert dat metamorfose de esthetische basis van alle animatie is.

Foto te downloaden
Trailer


© HEAJ
Speciale Vermelding

Woods
Nicolas Gemoets, Carla Coder, Kelly Morival
België

Motivatie van de jury:
Hoewel de film op bepaald punten een beetje onaf was, vonden we hem veelbelovend en we denken dat de mensen die hem gemaakt hebben het ver zullen schoppen in de animatie.

Foto te downloaden

Partnerprijzen
© ENSAV La Cambre
BeTV Prijs (Aankoop uitzendrechten)
Scaphoide et métacarpes
Théo Guyot
België

Motivatie van de jury:
De jury werd bekoord door het verhaal hoe een onverwachte gebeurtenis je leven overhoop kan gooien, of hoe een sombere periode uiteindelijk iets goeds oplevert omdat je de dingen op een andere manier hebt leren bekijken. Een melancholische, poëtische film met prachtige tekeningen en perfect passende, beklijvende muziek.

Foto te downloaden
Trailer


© Miyu Distribution
Prijs van de RTBF-La Trois (Aankoop uitzendrechten)
Mosaic
Imge Özbilge et Sine Özbilge
België

Motivatie van de jury:
Wij werden gecharmeerd door de nauwgezette en talentvolle grafiek, ontleend aan de esthetiek van de beeldtaal uit het Midden-Oosten, zijn mythes en zijn verbeelding. Dit kleurige palet van een harmonieuze mozaïek van culturen voert ons nostalgisch terug naar een tijdperk van mogelijkheden waarin verschillende culturen en religies konden samenleven vóór er verdeeldheid gezaaid werd en een spoor van vernieling getrokken wordt. De mooie visuele metaforen zijn een pleidooi tegen de oorlog, een uitnodiging om de klank van de universele taal van de kunst te begrijpen, het recht op vrije meningsuiting en de kracht van de verbeelding te respecteren. De stroom van beelden is doordrongen van een subtiele maar welluidende boodschap: reik de hand aan hen die de monsterlijke slagvelden ontvluchten met hun dromen en legenden als enige bagage. Een realiteit die jammer genoeg meer dan ooit ons dagelijks leven tekent. Een glansrijke en uitdagend humanistische mozaïek.

Foto te downloaden - Trailer


© KLIK! Distribution
Cinergieprijs
Monachopsis
Liesbet Van Loon
België

Motivatie van de jury:
Wij hebben Monachopsis gekozen omdat deze film een thema behandelt dat niet vaak aan bod komt en zelden in animatie wordt aangekaart. Deze hoogst originele film is erg gevoelig en het gevolg van een grondig onderzoek, zowel op gebied van beeld als van geluid. We waren met zijn allen diep onder de indruk. 

Foto te downloaden
Trailer

Propulsé par FestiCiné