12-21 februari 2021

Over Anima

Wie zijn we?

Wie zijn we?


De vzw Folioscope organiseert elk jaar het Anima festival, het internationale animatiefilmfestival van Brussel. Er worden uitsluitend animatiefilms vertoond, d.w.z. alle films die niet ‘live' maar beeld per beeld zijn opgenomen. Dit kunnen zowel tekenfilms zijn als films met poppen, boetseerklei of digitale beelden. Ze komen uit alle hoeken van de wereld; hebben diverse formaten (van ultrakorte films tot langspeelfilms) en zijn bestemd voor verschillende doelgroepen: van zeer jonge kinderen tot families, volwassenen en professionals. Elk jaar selecteert het festivalteam de crème de la crème van de wereldproductie, deelt de films in in verschillende categorieën en stelt zorgvuldig programma's samen waaronder de beroemde "Best of Shorts", “Dit is Belgisch”- of "Focus” - programma’s.
 
Anima is het enige animatiefilmfestival in België en vindt altijd plaats tijdens de krokusvakantie. In normale tijden bevindt de vaste stek van het festival zich in Brussel, in het Flagey-gebouw, de voormalige thuisbasis van de nationale omroep. Anima is normaal ook aanwezig in een tiental plaatsen in Vlaanderen en Wallonië. Omwille van de gezondheidscrisis vindt de 40e editie van Anima uitzonderlijk online plaats.
 
Anima is ook een van de belangrijkste animatiefilmfestivals in Europa. Het is Oscar®qualifying, wat wil zeggen dat zijn Grand Prix automatisch op de long list van de Oscars® komt te staan. Het staat ook bekend om zijn gemoedelijke sfeer en zijn pannenkoeken.
 
Folioscope organiseert eveneens een reeks Anima-zaterdagen (1 x per maand), Anima On Tour-voorstellingen en draagt op alle mogelijke manieren bij tot de promotie van animatie in België en in het buitenland.
 

Anima in tien datums

1982
Eerste editie van het festival « Rencontres du cinéma d’animation» in de Rijke Klaren in Brussel.

1984
Het ondertussen tot « Semaine du dessin animé » herdoopte festival verwelkomt Tim Burton en John Lasseter, op dat ogenblik nog vrijwel onbekend. In de loop der jaren zal het festival nog tal van grote namen verwelkomen, onder wie Bruno Bozzetto, Paul Grimault, Jean-François Laguionie, Peter Lord, Youri Norstein, Nick Park, Bill Plympton, Barry Purves en Isao Takahata .

1988
Oprichting van de vzw Folioscope om de organisatie van het festival duurzaam te verankeren. Het festival heet voortaan « Festival du dessin animé et du film d’animation » en wordt erkend en gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap (thans Federatie Wallonië-Brussel).

1995
Het festival wordt erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Sindsdien verloopt de communicatie volledig tweetalig – Nederlands en Frans – en er wordt, met het oog op de toename van een internationaal publiek, ook in het Engels gecommuniceerd.

2000
Het festival wordt competitief voor zowel Belgische als internationale kortfilms. Er wordt ook een publieksprijs voor langspeelfilms ingevoerd. Tegelijk start Anima met Futuranima, een programma voor professionelen, met een vijftal activiteiten. Vandaag omvat Futuranima meer dan 20 lezingen, masterclasses, rondetafelgesprekken en presentaties.

2003
Het festival wordt herdoopt tot Anima.

2007
Na drie verhuizingen (Rijke Klaren, Congrespaleis, Passage 44) vestigt het festival zich in Flagey, met antennes in Cinematek en andere cultuurlocaties in Brussel. Anima decentraliseert tevens naar diverse steden in Vlaanderen en Wallonië.

2011
Visit Brussels, het communicatieagentschap voor toerisme van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, roept Anima uit tot « Beste Internationaal Evenement van Brussel ».

2013
Anima wordt door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences erkend als een “Oscar qualifying festival”, d.w.z. dat de op Anima bekroonde kortfilms in aanmerking komen voor de Academy Award voor beste korte animatiefilm.

2017
Eerste voorstellingen van animatiefilms in virtuele en toegevoegde realiteit.

Zie ook :
Anima à l’affiche, door Philippe Moins, Editions Lamiroy 2019

 

 

 

 

Festival 1984 - John Lasseter & Tim Burton

Sinds 2007 bevindt het festival zich in Flagey

VR Festival sinds 2017.

Propulsé par FestiCiné