25 februari - 06 maart 2022

41e editie

Home

Het internationaal animatiefilmfestival van Brussel

25 FEBRUARI - 6 MAART 2022

Anima 2022 is voorbij: wij bereiden ons al druk voor op Anima 2023 dat van 17 tot 26 februari plaatsvindt in Flagey en op andere locaties in Brussel, Wallonië en Vlaanderen.
Op maandag 13 juni 2022 maken we onze nieuwe affiche bekend en vanaf dan kan je je film ook indienen!
Ontdek onze officiële selectie kortfilms, reserveer je accreditatie en bereid je bezoek voor vanaf vrijdag 9 december 2022.
Het volledige programma staat vanaf dinsdag 25 januari 2023 online en dan start de voorverkoop ook!

De 41e editie van Anima!

We kondigen met trots de winnaars van Anima 2022 aan! Daarbij willen we zeggen dat we heel blij zijn dat onze 41ste editie in zo’n goeie sfeer is verlopen. Tien dagen lang hebben we jullie mogen verwelkomen, met vrienden en familie, in Flagey, Palace, de Cinematek, in onze partnercinema’s en op Anima Online.

Dankzij jullie was het festival een succes, ondanks het zonnetje en de gezondheidsmaatregelen: dank jullie wel om Anima weer een jaar te laten schitteren!

 

Een speciale trofee

Na de bekendmaking van het traditionele palmares werd een Ere-Uō overhandigd aan Philippe Moins, die in 1982 het Anima Festival oprichtte en een sfeer wist te creëren waar iedereen zich thuis voelt. Sindsdien zet Philippe zich al meer dan 40 jaar in voor de erkenning van animatiefilm als een op zichzelf staande kunstvorm. Hij deed dat niet alleen via Anima maar ook op talrijke festivals overal ter wereld. Hij schreef of schreef mee aan een aantal boeken die referentiewerken werden, zoals Les Maîtres de la pâte, Le Cinéma d’animation en cent films en Stop Motion, un autre cinéma d’animation. Voor jonge generaties was hij bovendien een bevlogen en inspirerende docent. Hij had een neus voor talent en begeleidde talrijke auteurs in België, die zijn steun erg op prijs stelden. Het festival wilde dit alles in de bloemetjes zetten en schonk hem een prijs voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de animatiefilm.  

Catalogus Anima 2022

Vond je onze programmatie leuk? Vind alle details over de films, conferenties, partners en gasten in de downloadbare catalogus!

Annecy 2022

De officiële selectie kortfilms van Annecy is bekend! ✨ 🇧🇪We vinden 5 Belgische films terug in hun selectie, waaronder 2 films die in de prijzen vielen op Anima 2022: 𝘓𝘶𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘙𝘰𝘤𝘬 van Britt Raes en 𝘓𝘦𝘴 𝘓𝘪𝘢𝘪𝘴𝘰𝘯𝘴 𝘧𝘰𝘪𝘳𝘦𝘶𝘴𝘦𝘴 van Violette Delvoye en Chloé Alliez. En het ongelooflijke 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 van Spela Cadez, die de Grand Prix van Anima 2022 won, maakt ook deel uit van de selectie! 🤩 👏Een dikke proficiat aan alle geselecteerden!

Futuranima Videotheek

Ontdek een selectie van video’s, interviews en podcasts van Futuranima, de industry events van Anima 2022, op ons Youtube kanaal!


Vind Anima terug op je favoriete sociale media!

Propulsé par FestiCiné