17-26 februari 2023

Over Anima

Anima 2021

Anima, het Internationaal Festival van de Animatiefilm van Brussel, heeft de voorbije maanden een gedaanteverandering ondergaan. De COVID-19-crisis plaatste het festival voor grote uitdagingen: het werd gedwongen zich heruit te vinden, zich te vernieuwen en oplossingen te vinden om zijn publiek een programma aan te bieden dat een veertigste verjaardag waardig is.

Dit jaar slaat Anima zijn tenten niet op in Flagey, maar geeft het rendez-vous met het publiek via een nieuw platform: Anima Online. Een groot deel van het programma dat aanvankelijk voorzien was voor zaalvoorstelling, kan vanaf 12 februari via dit platform bekeken worden. Verschillende virtuele evenementen vullen het filmprogramma aan en enkele extra’s zorgen er voor dat de unieke Animasfeer tot in de huiskamer geraakt. Het hele programma is gedurende 10 dagen is heel België toegankelijk.

Zelfs online blijft Anima een festival voor elk publiek: in alle huiskamers in België kan je een parade van langspeelfilms, tientallen kortfilmprogramma’s, vooraf opgenomen masterclasses, interviews met filmmakers of animatiestudio’s, leaders van de filmscholen en talrijke bonussen op je scherm bekijken. 

Zoals altijd kunnen kinderen en gezinnen in de rubriek "kinderen" voldoende fijne films vinden om zich urenlang te verkneukelen.

Naast de traditionele kortfilmprogramma’s Best of Shorts en Dit is Belgisch presenteert Anima voor zijn veertigste verjaardag een speciaal programma 40 Jaar Anima, een speciaal programma voor Valentijn en de roemruchte Animeernacht. Het festival plaatst dit jaar animatie uit de Balkan en Zuid-Korea speciaal in de kijker.

Futuranima, het programma voor professionelen, spitst zich toe op animatiefilm made in Belgium en belicht het buitengewone professionalisme van Belgisch talent. Op Anima Online zullen alle vooropgenomen video’s van Futuranima onderdak vinden. Daarnaast kunnen de deelnemers via Zoom een hele week lang tal van live activiteiten volgen. In tegenstelling tot de films die enkel toegankelijk zijn in België omwille van de vertoningsrechten, zijn de conferenties en video’s van Futuranima toegankelijk in alle landen en worden ze in het Engels gevoerd.

De ploeg van Anima wenst jullie veel kijkgenot tijdens deze - in alle betekenissen van het woord - speciale 40e editie!

FOTOGALERIJ

Propulsé par FestiCiné