23 februari - 03 maart 2024

Festivalgasten

Gasten

Bram Algoed

Bram Algoed  is een illustrator en stripauteur uit Brussel. Hij studeerde animatie aan de School of Arts in Gent en beeldverhaal aan Sint-Lukas in Brussel. Hij maakte strips als Na zondag was het opnieuw maandag en Assholes. Wanneer Bram niet aan het tekenen is, kruipt hij op zijn fiets of houdt hij zich schuil in een cinema.

 

Rocío Álvarez

Rocío Álvarez is een artistieke duizendpoot die zich uitdrukt via schilderkunst, illustratie en animatiefilm. Haar werk combineert expressieve vormen met levendige kleuren en texturen. Haar kortfilm Simbiosis Carnal (2017) werd op verschillende internationale festivals voorgesteld en sleepte verschillende prijzen in de wacht.

Muriel Andrin

Muriel Andrin doctoreerde in 2001 in de filmwetenschappen. Ze doceert aan de Université Libre de Bruxelles in de masteropleiding podiumkunsten. Ze is auteur van boeken als "Maléfiques. Le Mélodrame filmique américain et ses héroïnes (1940-1953)" (2005) en "Cinéma en atelier" (Éditions du CVB/Graphoui, 2018).

Michael Arndt

Michael Arndt is Amerikaans scenarist en kende veel succes met Little Miss Sunshine, waarvoor hij de Oscar won voor beste originele scenario. Zijn faam nam nog toe met zijn werk voor Toy Story 3 of de Star Wars-films. Hij was ook betrokken bij succesfilms als Wall-E en Inside Out. Hij deelt zijn passie voor en expertise over scenarioschrijven al jaren via online cursussen.

Romain Blanc-Tailleur

Na zijn studie moderne literatuur in Toulouse ging Romain Blanc-Tailleur studeren aan  l’EnsAD. Hij werkte een paar jaar als freelance regisseur, daarna werd Blanc-Tailleur actief lid van de jonge Toulouse studio La Ménagerie. Vandaag schrijft en regisseert hij films en animatieseries, creëert hij shows en componeert hij filmmuziek.

Fabrice Blin

Blin is een gepassioneerd filmliefhebber, regisseur en scenarist van kort- en langspeelfilms. Hij was redacteur van het blad AnimeLand. Hij schreef eveneens verschillende boeken over animatiefilm, waaronder Les Mondes fantastiques de René Laloux, uit 2004, en L’Odyssée de La Planète sauvage met Xavier Kawa-Topor.

Daniel Bruson

Daniel Bruson is een animatieregisseur en grafisch kunstenaar uit Brazilië. Zijn werk omvat filmprojecten, muziekvideo's, illustratie, reclame en animatiecursussen. Onlangs regisseerde hij de kortfilms Pariah en Guaracy, de laatste samen met Eliete Della Violla.

Francis Canitrot

Francis Canitrot studeerde af aan Supinfocom in 2012. Daarna werkte hij als VFX-graficus en stop motion-decorontwerper. Toen hij in 2013 Jérémy Clapin ontmoette, kreeg hij zin om zelf films te maken. Sindsdien ontwikkelt hij zijn eigen projecten en werkt hij regelmatig voor Folivari, Xilam en La Station Animation.

Olivier Catherin

Olivier Catherin richtte het 'Fête du Cinéma d'animation' op voor het AFCA. Daarna stortte hij zich op productie en werd medeoprichter van productiehuis Les Trois Ours. Hij coördineerde vervolgens het animatiefilmnetwerk in de regio Hauts-de-France, waarna hij als freelance producer aan de slag ging. Zijn internationale producties wonnen verschillende prijzen. Denk maar aan La Vie sexuelle de Mamie, La Soupe de Franzy, Steakhouse en Electra.

Claude Barras

Claude Barra is animatiefilmmaker, scenarioschrijver en producer. Hij richtte de studio Hélium Films op in Lausanne, samen met Cedric Louis, met wie hij ook verschillende kortfilms regisseerde. In 2017 won zijn film Ma vie de Courgette de César voor beste animatiefilm. Hij legt momenteel de laatste hand aan zijn tweede langspeler: Sauvages!

Jan De Coster

Jan De Coster ontwerpt en maakt sinds 1999 interactieve installaties. De laatste 10 jaar ging zijn aandacht naar robots en hun plaats in de maatschappij. Hij werkte ook als artistiek directeur en producer op het gebied van onderzoek, reclame, onderwijs, theater en cultuur.

Dario van Vree

Naast regisseur, scenarioschrijver, docent en producer is Dario van Vree ook medeopricher van het KLIK! Amsterdam Animatie Festival. Hij was er creatief directeur van 2007 tot 2012 en voorzitter van de raad van bestuur tot 2021. Zijn laatste film I'm Perfectly Fine is een bewerking van Maaike Hartjes' graphic novel Burnout Diary.

Nienke Deutz

Animatiefilmmaakster Nienke Deutz combineert graag verschillende animatietechnieken en verhaalstijlen. Haar films Bloeistraat 11 (2018) en The Miracle (2023) werden vertoond op meer dan 200 internationale festivals. In 2023 richtte ze Tinsel Studio op, een collectief gewijd aan de regie en productie van onafhankelijke animatiefilms.

Franck Dion

Frank Dion is een Franse tekenaar en regisseur. Hij is auteur van Monsieur COK, Edmond était un âne en Une tête disparaît (Cristal voor beste kortfilm in Annecy in 2016). In 2018 ontving hij de prestigieuze SACD-prijs voor animatie. Franck Dion maakt ook 'video-mapping'. Zijn nieuwste film Astoria ontsproot aan deze nieuwe ervaring.

Raman Djafari

De Berlijnse illustrator en animator Raman Djafari verkent emotie en kwetsbaarheid aan de hand van kleurrijke beelden en gefragmenteerde verhalen. Djafari creëert werelden en personages die zowel echt als fantastisch overkomen, en regisseerde muziekvideo's voor artiesten als Elton John, Dua Lipa en Ashnikko. De kunstenaar werkte daarnaast samen met Adult Swim en The New Yorker.

David Duriot

Producer David Duriot werkte vijf jaar lang in de gamingindustrie, waarna hij in 2018 La Poule Noire oprichtte, dat de videospellen Edgar - Bokbok in Boulzac en To Hell With The Ugly op de markt bracht. Hij wil de banden versterken tussen videogames en animatie. Ieder jaar is hij gastheer van de One Shot-conferenties op het Fête de l'Anim' in Angoulême.

Sepideh Farsi

Sepideh Farsi werd geboren in 1965 in Teheran. Op 16-jarige leeftijd werd ze opgepakt en bracht één jaar door in de gevangenis. In 1984 trok ze naar Parijs om er wiskunde te studeren, maar haar passie voor foto en film nemen opnieuw de bovenhand. Als geëngageerd kunstenares draaide ze haar films (Teheran without authorisation, Red Rose, 7 Voiles, Harat) in Iran, Afghanistan, India, Griekenland en Frankrijk.

Benoît Feroumont

Benoit Feroumont (° 1969) studeerde illustratie en strips aan Saint-Luc in Luik en animatie aan La Cambre. Doorheen de jaren is hij is zowel een gevestigde animatie-auteur als een erkende stripauteur geworden. Hij werkte als hoofdanimator op de langspeelfilm Robot Dreams, die een nominatie voor de Oscars 2024 in de wacht sleepte.

Mouna Ferré

Mouna Ferré volgde eerst kunstonderwijs en richtte zich daarna op dereclamewereld en vervolgens op de gamingsector. Na tien jaar bij Activision Blizzard leidt ze nu als VP Creative Director het in-house creatief bureau Scopely waar ze de markttendensen en technologische vooruitgang op de voet volgt.

Jon Frickey

Jon Frickey is animatiefilmregisseur en illustrator. Met het productiebedrijf SFA, dat hij samen met Till Penzek oprichtte, schrijft en animeert hij voor tv-zenders (Karambolage voor Arte, Sesamstraat voor NDR en Kika). In 2018 werd zijn kortfilm Cat Days gekwalificeerd voor de Oscars en de European Animation Awards. Hij heeft net de film Zoopticon voltooid.

Margherita Giusti

Giusti begon haar carrière als storyboard-artieste en assistente-regisseuse op verschillende film- en tv-sets in Rome. Haar diploma haalde ze in 2020 aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Turijn met de film En Rang Par Deux, die ze maakte met Elisabetta Bosco en Viola Mancini. Ze werkt als freelancer en met haar eigen collectief 'Muta'.

Valentin Grégoire

Valentin Grégoire richtte in 2011 Squarefish op met twee partners. De studio was aanvankelijk gespecialiseerd in motion design, positioneerde zich daarna als dienstverlener voor animatie en vervolgens als coproducent. Squarefish ontwikkelde ten slotte ook zijn eigen projecten. In 2023 werkte de studio mee aan de langspeelfilm Sirocco et le Royaume des Courants d'Air en coproduceerde vervolgens de serie Lisa & Kolos op Canal+.

David Grumbach

David Grumbach is eigenaar en CEO van BAC Films en CINEMA SCA SICAR. BAC Films is een filmdistributie-, internationaal verkoop- en productiebedrijf. Het is sinds zijn oprichting in 1986 een van Europa's meest toonaangevende onafhankelijke studio's. BAC Films coproduceerde de animatiefilm The Siren van Sepideh Farsi.

Mascha Halberstad

Mascha Halberstad studeerde aan de ArtEZ Academie in Arnhem. Ze is stop motion-specialiste, zowel voor series, kort- als langspeelfilms. In 2022 maakte ze Knor, haar eerste langspeelfilm, die meteen werd geselecteerd voor de Berlinale. In 2023 regisseerde ze haar tweede langspeler: Vos en Haas redden het bos, een Belgische coproductie die ook geselecteerd werd voor de Berlinale.

Maaike Hartjes

De Amsterdamse Maaike Hartjes is striptekenares en karikaturiste. Ze won de Stripschapprijs in 2016 en publiceerde in 2018 het Burn-Out Dagboek, een geïllustreerd dagboek van haar strijd tegen haar burnout. In 2023 neemt ze als art director deel aan de verfilming van dat dagboek, getiteld I’m Perfectly Fine, door studio Pupil.

Steve Henderson

Steve Henderson is directeur van het Manchester Animation Festival, het grootste animatiefilm-event van het VK. Hij schrijft ook voor het magazine Skwigly.com, waar hij mede-eigenaar van is. Hij heeft een doctoraat in animatiefilmarchieven en in Britse tv-animatieseries voor jonge kijkers.

Hugh Welchman

Hugh Welchman verdiende zijn strepen bij diverse filmcollectieven in Londen, waarna hij een opleiding volgde aan de National Film & Television School. Hij is de oprichter van BreakThru Films en won een oscar met Peter & The Wolf. Hij staat vooral bekend om Loving Vincent dat hij samen met zijn vrouw Dorota Kobiela regisseerde. Het duo is nu terug met een nieuwe film: The Peasants.

Jenny Jokela

Jenny Jokela is een Finse filmmaakster en artieste die in Edingburgh woont. Ze studeerde in 2017 af aan het Royal College of Art in Londen. Haar afstudeerfilm Barbeque (2017) won verschillende prijzen, waaronder de Cristal voor beste studentenfilm op het Animatiefilmfestival van Annecy. Jokela werkt als freelance animatieregisseuse.

Xavier Kawa-Topor

Kawa-Topor is historicus, schrijver en artistiek directeur. Hij is daarnaast auteur van naslagwerken over animatiefilm en staat aan het hoofd van NEF Animation. Die organisatie is gewijd aan onderzoek en creatie op het gebied van animatiefilm en is mede-uitgever van het tijdschrift Blink Blank.

Nicolas Keppens

Nicolas Keppens studeerde film en animatie aan KASK School of Arts Gent en aan Luca School of Arts Brussel. Zijn korte animatiefilms Wildebeest en Easter Eggs werden vertoond op vele internationale festivals, zoals Annecy, Fantoche, Animafest... Zijn nieuwste film heet Beautiful Men. In zijn werk opent Keppens deuren naar persoonlijke en dagelijkse thema's. Hij maakt ook beeldhouwwerken en andere handgemaakte kunst.

Quentin L’helgoualc’h

Quentin L'helgoualc'h is een regisseur uit Lyon. In zijn vroegste werken combineerde hij live action met 3D-animatie. Samen met Ekiem Barbier en Guilhem Causse stelt hij in 2017 de film Marlowe Drive voor. Van 2021 tot 2023 studeerde hij aan de Fresnoy-studio (Hedendaagse Kunst). Zijn eerste lange geanimeerde documentaire Knit's Island werd al meermaals bekroond.

Sébastien Laudenbach

Sébastien Laudenbach is regisseur, illustrator en docent aan de ENSAD-school in Parijs. Hij is auteur van verschillende films die geprezen worden door internationale critici. Zijn langspeelfilm La Jeune fille sans mains werd voorgesteld in Cannes en bekroond in Annecy. Zijn nieuwste film Linda veut du poulet ! (Linda wil kip!) won in Annecy de Cristal voor beste langspeelfilm en werd genomineerd voor een César in 2024.

Jonghoon Lee

In 2005 ging Jonghoon Lee studeren aan de animatieafdeling van de Korean Animation High School en vervolgens aan die van de Korea National University of Arts (K-ARTS). In 2015 lag hij mee aan de basis van de productieve animatie- en visuele ontwerpstudio VCRWORKS. Jonghoon Lee legde net de laatste hand aan een kortfilm van 25 minuten: Architect A.

Chiara Malta

Chiara Malta maakte verschillende kortfilms, waaronder een trilogie over de kindertijd, die werd geselecteerd en bekroond op tal van internationale festivals. Haar eerste langspeler, Simple Women, opende de Discovery-sectie van het filmfestival van Toronto in 2019. Linda  veut du poulet ! (Lindawil kip! ) is haar eerste lange animatiefilm.

Monsieur Pimpant

Monsieur Pimpant is docent animatiefilm aan de École de Recherche Graphique (ERG) in Brussel. Hij onderzoekt analoge en digitale animatie, alleen of in samenwerking met muzikanten en performers. Zijn laatste film, The Choolers: Viandes et poissons, werd gemaakt in samenwerking met mensen met een handicap.

Eric Montchaud

Éric Montchaud maakte deel uit van de allereerste lichting van de 'École de la Poudrière'. Zijn kortfilms La petite casserole d'Anatole (2015) en Un Caillou dans la chaussure (2020) wonnen wereldwijd talloze prijzen, zoals op het prestigieuze festival van Annecy. Momenteel werkt hij aan een nieuwe papieren cut-outfilm getiteld J'ai trouvé une boite.

Elodie Moog

Élodie Moog begon als commercieel medewerkster bij TV Paint. Sinds 2009 geeft ze les in 2D-animatiesoftware (Les Gobelins, CalArts, Beijing Film Academy...) en ondersteunt ze met haar technische expertise animatoren en regisseurs over de hele wereld (Pixar, Blue Sky, Cartoon Saloon, Lupus Film, Passion Pictures...). Eind 2018 werd ze medeoprichtster van de start-up Praxinos.

Cyril Pedrosa

Cyril Pedrosa is gevestigd stripauteur en ontwikkelt zowel hedendaagse teken- als animatieprojecten. Hij werkte aan het grafisch ontwerp van langspeelfilms samen met Tomm Moore en Sébastien Laudenbach. Momenteel werkt hij aan zijn eerste lange animatiefilm, La Longue Nuit, een coproductie van Modern Magic (Spider-Man: Into the Spider-Verse) en Miyu Productions.

Carlos Perez-Reche

Carlos Pérez Reche is een regisseur en scenarioschrijver met ervaring in zowel live action als animatie. Hij regisseerde de tv-series Arròs Covat en Heavies Tendres. Deze laatste is meteen ook de basis voor de langspeelfilm die hij maakte met Joan Francesc Tomas Monfort.

Jérémie Périn

Jérémie Périn studeerde af aan de Gobelins-school en werkte voor verschillende animatiestudio's. Daarna legde hij zich toe op regisseren. In 2016 werd hij dankzij zijn Lastman-serie een belangrijke referentie op het gebied van animatie voor volwassenen in Frankrijk en daarbuiten. Mars Express, zijn eerste langspeelfilm, werd voorgesteld op de filmfestivals van Cannes en van Annecy.

Julia Petroff

Julia Petroff studied different artistic disciplines: drawing, painting and animation. Her keen interest in colour study led her to work as a background colour artist on Benoît Chieux's feature film Sirocco and the Kingdom of the Winds.


Michiel Philippaerts

Michiel Philippaerts is programmator en coördinator kortfilms voor Film Fest Gent. Daarnaast is hij filmcriticus en helpt hij mee met de programmatie en organisatie van verschillende Gentse filmfestivals. Hij maakte deel uit van de jury voor de ANV-Visser Neerlandiaprijs voor beste scenario in 2018 en 2019 en vervoegde de Commissie korte fictiefilm van het VAF in 2021.

Pablo Pico

Pablo Pico is een multi-instrumentalist en schreef de muziek voor talloze animatiefilms, waaronder Sirocco et le Royaume des courants d'air, Maman pleut des cordes en Marona. Zijn werk werd meermaals bekroond. Daarnaast werkte Pico ook samen met artiesten als Oxmo Puccino, Isabel Sörling en Arthur H.

Catherine Pineur

Catherine Pineur is kinderboekenschrijfster en -illustrator bij L'École des loisirs - Pastel. Haar boek Va-t'en, Alfred! is vertaald in het Italiaans en Koreaans en werd genomineerd voor de UNICEF-prijs voor kinderliteratuur. Het boek werd ook bewerkt voor toneel door Teatro Gioco Vita en onlangs ook voor de bioscoop door Les Films du Nord in La Colline aux cailloux.

Barry Purves

Barry JC Purves werkt al meer dan 45 jaar in de animatiewereld en regisseerde bekroonde kortfilms en kinderseries. Hij geeft wereldwijd les in animatie en heeft twee boeken over het onderwerp op zijn actief. Purves is ook regisseur en ontwerper voor theater en heeft zijn eigen radioprogramma over klassieke muziek.

Aline Quertain

De Belgische schrijfster en regisseuse Aline Quertain werkt aan haar persoonlijke projecten (Le Renard minuscule in 2015, Conte sauvage in 2023), maar ook in opdracht. Ze animeert papieren cut-outs, schildert met waterverf en maakt marionetten. Ze houdt van traditionele technieken en films voor kinderen.

Anne Raffin

Anne Raffin is background artist en regisseuse. Ze staat bekend om haar diverse decors, van de lichte sfeer van The Swallows of Kabul, over de donkere tinten van Crisis Jung, tot het realisme van de Japanse cultuur in Lastman. Ze werkte onder andere mee aan Mars Express en de vaak bekroonde Netflix-series Love Death and Robots en Arcane.

Victor Rago

Víctor Rago is een animatiefilmproducer uit Barcelona, gespecialiseerd in tv en reclame. Zijn eerste film, Mironins, was een Belgisch-Spaanse coproductie. Zijn laatste langspeelfilm Heavies Tendres is een bewerking van de gelijknamige animatieserie en werd vertoond op het Festival van Annecy in de categorie 'Contrechamp'.

Julie Rembauville

Julie Rembauville was aanvankelijk schrijfster van jeugdboeken. Ze begon met Nicolas Bianco-Levrin animatiefilms te maken en oogstte in 2020 internationaal succes met Kiki la Plume. Haar nieuwste film Marcel le Père Noël (et le petit livreur de pizzas) is een moderne kerstmusical, een coproductie van XBO Films en Canal+.

Benjamin Renner

Zijn diploma's behaalde Benjamin Renner aan de Beaux-Arts van Angoulème en La Poudrière. Zijn werk schippert tussen strips en animatiefilms. In 2012 regisseerde hij Ernest en Célestine en in 2017 bewerkte hij zijn strip Le Grand Méchant Renard et autres contes…voor het witte doek. Migration, zijn laatste film, kwam uit in december 2023 en werd geproduced door Illumination (Minions).

Sonja Rohleder

Sonja Rohleder is animatiefilmmaakster en lid van het Talking Animals-collectief sinds 2009. Ze brengt graag kleurrijke beelden tot leven, vooral tegen een zwarte achtergrond. Ze heeft een diploma animatie van de Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf en regisseerde samen met internationale producers en artiesten een resem bekroonde kortfilms.

Volker Schlecht

Volker Schlecht is een illustrator, kunstenaar en filmmaker uit Berlijn. Hij is de oprichter van het Drushba Pankow-label. Hij doceert design aan de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen in Dessau, Duitsland (Hochschule Anhalt-Dessau). Hij is de regisseur van The Waiting, een documentaire over de verdwijning van kikkers in Costa Rica.

Catherine Totems

Catherine Totems studeerde in 1983 af aan de Penninghen-school (Parijs). Ze werkte als storyboardtekenares, illustratrice en docente. Ze richtte de afdeling Animatie van het Atelier de Sèvres op en coördineerde die tot aan haar vertrek in 2022. Tegenwoordig voert ze naast haar artistieke werk verschillende opdrachten uit, voor de Emile Cohl-school, Gobelins en NEF animation.

Sandra Trostel

Sandra Trostel is een onafhankelijke regisseuse, auteur en onderzoekster uit Hamburg. Haar werk heeft zowel een artistieke als een wetenschappelijke kant, en richt zich op de analyse van huidige en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen. Haar documentaires kwamen aan bod op verschillende internationale filmfestivals, in bioscopen en op televisie.

Marijke Van Kets

Marijke Van Kets is Director of photography. Aanvankelijk opgeleid als analoge fotografe, schoolde ze zich gaandeweg om tot digitale fotospecialiste. Ze heeft gewerkt aan talrijke langspeelfilms, videoclips en reclamefilms. Als stop motion-experte is ze verantwoordelijke voor de fotografie van de langspeelfilm The Inventor van Jim Capobianco.

Dina Velikovskaya

Dina Velikovskaya volgde een animatieopleiding aan de Russische Universiteit voor Cinematografie (VGIK) en de SHAR School-Studio (Moskou). Ze kreeg internationale erkenning voor haar films Ties (2019) en About a Mother (2015). Sinds 2018 is Dina lid van de Academy of Motion Picture Arts and Science (Oscars). Ze woont en werkt in Berlijn.

Kerstin Zemp

Zemp komt uit Luzern in Zwitserland. Ze studeerde er 2D-animatie tot in 2017. Haar afstudeerfilm Living Like Heta werd vertoond op talrijke internationale festivals. Ze werkt freelance op illustratie- en animatieprojecten in opdracht. Haar nieuwste film Matta and Matto regisseerde ze samen met Bianca Caderas.

Krešimir Zubčić

Krešimir Zubčić is sinds 1989 redacteur-aankoper bij de Kroatische televisie (HRT) en is vicevoorzitter van het bestuur van Animafest, het internationaal animatiefilmfestival van Zagreb. Hij wordt bij vele prestigieuze internationale evenementen uitgenodigd als jurylid, waaronder de Emmy Awards in de categorie films voor kinderen.


Vind Anima terug op je favoriete sociale media!

Propulsé par FestiCiné