12-21 februari 2021 D-143

Festivalgasten

Gasten

PIERRE BAILLY – BE

Pierre Bailly, geboren Algiers 1970, woont en werkt als striptekenaar in Luik. In 2006 bedacht zijn partner Céline Fraipont het iconisch personage “Stoppeltje”. Na 22 albums bij Dupuis co-realiseerde Pierre 78 afleveringen van de serie Stoppeltje. Zopas publiceerde hij, samen met palenantropoloog Antoine Balzeau, de vulgariserend- wetenschappelijke strip Homo Sapiens.

Aanwezig op 27 februari.

NICOLAS BLIES – FR

De broers Stéphane Hueber-Blies en Nicolas Blies schrijven en realiseren hun films samen. Hun films worden door hun activistische inslag tot sociale cinema gerekend, wat zeker het geval is voor hun 'animadoc' Zero Impunity. Op dit ogenblik werken zij aan Ghostdance, hun tweede lange animatiefilm, en aan Shock the Monkey, hun eerste film in VR.

Aanwezig op 25 februari.

MATHIEU BURNIAT – FR

Mathieu Burniat (°1964) was als kind reeds gefascineerd door het samenspel van grafiek en vertelling. Na twee jaar te hebben gewerkt als ontwerper, zette hij zich aan een stripverhaal. Hij is met name auteur van La Passion de Dodin-Bouffant en coauteur van de bestseller Le Mystère du monde quantique. In 2019 publiceerde hij TRAP, een bijtende maar grappige strip zonder woorden.

Aanwezig op 27 februari.

CHARLOTTE CAMBON DE LAVALETTE – FR

Na het behalen van het diploma aan Les Gobelins in 2012 en La Poudrière in 2014 realiseerde Charlotte Cambon in 2015 de kortfilm Dans un petit bateau voor de collectie En sortant de l'école. Zij was chef-decorateur voor de series Ariol en Les Cahiers d'Esther. Samen met Phuong Mai Nguyen realiseerde zij de serie Culottées, naar de succesrijke strips van Pénélope Bagieu.

Aanwezig van 27 tot 29 februari.

 

MICKAEL COEDEL – FR

Na het behalen van een bachelor Schone Kunsten en grafiek in Frankrijk, verhuisde Mickael in 1999 naar San Francisco, waar hij ook vandaag leeft en werkt. Hij was graficus en ontwerper van 3D-modellen bij de studio van Phil Tippett en werd vervolgens Senior/Lead Animator bij Industrial Light and Magic. In zijn filmografie staan titels als Avengers, Transformers, Rango en Star Wars 7 en 8.

Aanwezig van 23 februari tot 1 maart.

ANCA DAMIAN – RO

Met haar diploma cinematografie werkte Anca Damian aanvankelijk als directeur fotografie. Daarnaast begon zij zelf documentaires, live action en animatiefilms te maken. Voor Crulic, the Path to Beyond ontving zij in 2012 een Cristal in Annecy. Daarna realiseerde en produceerde zij La Montagne magique (2015), bekroond in Annecy en Karlovy Vary. L'Extraordinaire Voyage de Marona is haar 6e langspeelfilm.

Aanwezig van 21 tot 24 februari.

TANGUY DE KERMEL – FR

Na een aantal videoclips, films voor pretparken en publiciteitsspots, maakte Tanguy de Kermel o.a. de serie SamSam, die bekroond werd met een TV Export Award, en de serie What's The Big Idea? voor de BBC, waarmee hij genomineerd werd voor een Writers Guild Award, een BAFTA en het festival van Annecy. SamSam is zijn eerste langspeelfilm.

Aanwezig van 21 tot 23 februari.

JULIAN DORADO – AR

Als graficus doceerde hij typografie aan de universiteit van Buenos Aires. Hij stapte over naar de 3dar Animation Studio, waar hij als animator en ontwikkelaar van 3D modellen en VR, content creëert voor bedrijven als Adidas, Cartoon Network, Sony, Play-Doh en Hershey's. Hij werkte ook als online producer mee aan Gloomy Eyes.

Aanwezig van 25 februari tot 1 maart.

JOHAN EDSTRÖM – SE

Johan werkt al jaren in de film- en animatiesector en is actief geweest in verschillende landen. Hij is thuis in alle mogelijke animatiestijlen en technieken: beeld-per-beeld, 2D animatie, 3D speciale effecten... en is een ervaren producent van live action films – fictie, reclame en documentaire.

Aanwezig van 24 tot 27 februari.

BRECHT EVENS – BE

Brecht Evens is een Belgische striptekenaar en illustrator. De grote doorbraak kwam er in 2009 met de grafische roman Ergens waar je niet wil zijn (2009). Het album werd bekroond op het Internationaal stripfestival van Angoulême en kreeg tijdens de Stripdagen Haarlem de Willy Vandersteenprijs. Daarna volgden De Liefhebbers in 2011, Panter in 2014 en Het Amusement in 2018, dat de juryprijs op het Angoulême- festival won.

Aanwezig van 21 tot 22 februari.

BRIGITTE FINDAKLY – FR

Brigitte Findakly werd geboren in Mossoul (Irak) in 1959 en groeide er op tot 1973. Sinds 1982 is zij actief als colorist voor stripverhalen. Zij werkte o.m. voor Pif Gadget, Le Journal de Mickey, Circus, Vécu en Le Journal de Spirou... Zij verzorgde het inkleuren van talrijke albums, waaronder Lapinot, Le Chat du Rabbin, Le Retour à la Terre en Ralph Azham.

Aanwezig van 26 tot 29 februari.

GOUM – BE

Goum debuteerde in Le Journal de Spirou. Samen met scenarist David Boriau creëerde hij Passages secrets bij Casterman. Zij werkten ook samen aan Harlem sur la route du Diable, een striproman bij Physalis. Goum verzorgde de grafische ontwerpen voor een aantal animatieprojecten, waaronder Abracadabra (voor Vivi Film) en Mr. Hublot, Oscarwinnaar in 2014.

Aanwezig op 27 februari.

STÉPHANE HUEBER-BLIES – FR

De broers Stéphane Hueber-Blies en Nicolas Blies schrijven en realiseren hun films samen. Hun films worden door hun activistische inslag tot sociale cinema gerekend, wat zeker het geval is voor hun 'animadoc' Zero Impunity. Op dit ogenblik werken zij aan Ghostdance, hun tweede lange animatiefilm, en aan Shock the Monkey, hun eerste film in VR.

Aanwezig op 25 februari.

HISKO HULSING – NL

Hulsing behaalde het diploma schilderkunst en animatie aan de Rotterdamse Kunstacademie. Hij maakte een aantal kortfilms, waarvan twee de officiële Nederlandse inzendingen voor de Oscars waren. Hij is niet enkel een getalenteerd schilder, filmmaker en illustrator: hij componeert ook zelf de muziek voor zijn films. Hisko heeft net de animatieserie Undone voor Amazon Prime geregisseerd.

Aanwezig van 23 tot 25 februari.

GUILLAUME IVERNEL – FR

Guillaume Ivernel werkte voor Warner, Gaumont en Disney, en aan diversecreaties voor televisie en cinema, met name voor Moebius, Jean-Pierre Jeunet en Cédric Klapisch. Met Arthur Qwak corealiseerde hij Chasseur de dragons. Vervolgens werkte hij als artistiek directeur mee aan Ballerina. Sinds 2016 is hij actief bij Lux Populi VFX en regisseerde er Spycies.

Aanwezig van 26 tot 28 februari.

EDMUNDS JANSONS – LV

Animator, filmmaker en illustrator Edmunds Jansons was oprichter van Studio Atom Art. Sedert 2013 doceert hij animatiefilm aan de Letse Kunstacademie. Hij maakte o.m. een documentaire animatiefilm, korte animatiefilms, een serie voor kleuters en een “TV special”. Jacob, Mimmi en de sprekende honden is zijn eerste langspeelfilm.

Aanwezig van 24 tot 25 februari.

XAVIER KAWA-TOPOR – FR

Mediëvist Xavier Kawa- Topor was directeur van de abdij van Fontevraud. Gedreven door zijn passie voor animatiefilm creëerde hij op het Parijse Forum des Images evenementen zoals de Carrefour de l’animation en de biënnale Nouvelles images du Japon (1999-2003). In de abdij van Fontevraud organiseerde hij internationale residenties voor projecten in schrijffase. In 2015 creëerde hij NEF Animation (Nouvelles écritures pour le film d'animation), een centrum voor onderzoek en creatie in de animatiefilm.

Aanwezig op 28 februari.

DENIS LAMBERT – BE

Denis, die een opleiding genoot als illustrator, werkt sinds 1995 in de animatiefilm als inkleurder, layouter en storyboarder. De voorbije jaren superviseerde hij nu eens de layout dan weer het storyboard voor films als The Congress van Ari Folman en The Breadwinner van Nora Twomey. De film Zero Impunity is zijn eerste ervaring als realisator.

Aanwezig op 25 februari.

JULIEN LOUIS – BE

Na zijn studie digitale marketing en public relations aan de Katholieke Universiteit Leuven vertrok Julien naar Nieuw-Zeeland om er mee te werken aan de opstart van het agentschap voor luxetoerisme Black label Experience. Na zijn terugkeer werd hij aangeworven door uitgeverij Dupuis als projectleider voor de Webtoon Factory, waarvan hij vandaag hoofdredacteur is.

Aanwezig op 27 februari.

LÉO MARCHAND – FR

Léo Marchand is auteur-realisator van acht korte en middellange live action en animatiefilms, waaronder La Saint-Festin, La Vie sans truc, Fatigués d'être beaux, Y a pas que des histoires de Cucu en Rue des ravissantes. Op dit ogenblik werkt hij aan een eerste lange animatiefilm: Les voisins de mes voisins sont mes voisins.

Aanwezig op 29 februari.

ELLEN MEIRESSONNE – BE

Na haar studie Romaanse filologie en filmregie aan het INSAS, werkt Ellen sinds 2000 als assistent-regisseur voor tal van productiehuizen en specialiseerde zij zich als scenarist. Zij maakt deel uit van Polymorfilm, een collectief van audiovisuele kunstenaars, werkt als vrijwilliger voor Cinema Nova en is lid van Art-Cinema Offoff in Gent.

Aanwezig op 28 februari.

MAI NGUYEN PHUONG – FR

Deze maker van de korte animatiefilm Chez moi (2014), die in 2016 geselecteerd werd voor de Oscars®, behaalde haar diploma bij Les Gobelins in 2009 en bij La Poudrière in 2011. Zij was in 2016 ook grafisch auteur van de kortfilm Celui qui a deux âmes, die in 2017 een César won. Samen met Charlotte Cambon realiseerde zij de serie Culottées, een bewerking van de internationaal succesvolle stripboeken van Pénélope Bagieu.

Aanwezig op 27 februari.

JONAS ODELL – SE

Videast en filmmaker Jonas Odell was oprichter van FilmTecknarna. Zijn specialiteit is de hybride animatie/live action film. Zijn kortfilm Never Like the First Time! won in 2006 de Gouden Beer voor beste kortfilm op het filmfestival van Berlijn. Lies werd in 2009 bekroond op het Sundance festival. Tegenwoordig is hij actief bij The Chapel Films.

Aanwezig van 25 tot 27 februari.

MARC PIERARD – BE

Hoewel hij de hoop niet heeft opgegeven ooit een Jedi te worden, en na dertien jaar werk in de merchandisingsector als illustrator en development of entertainment properties, keerde Marc Pierard terug naar zijn eerste liefde: animatie, meer bepaald als 2D animator, character designer en storyboarder. Daarnaast verzorgt hij ook opleidingen.

Aanwezig op 25 februari.

DELPHINE RENARD – BE

Delphine Renard richtte in 1994 samen met William Henne het atelier Zorobabel op. Met Delphine Cousin houdt zij zich daar bezig met productie, scenarioresidenties en avondlessen. Zij animeerde 86 workshops, telkens resulterend in een animatiefilm. Samen met Delphine Cousin maakte zij ook drie eigen kortfilms: Les Grenouilles, Tango Nero en Aral.

Aanwezig op 28 februari.

STÉPHAN ROELANTS – BE

Stéphan was 20 jaar geleden oprichter van Studio 352 en Mélusine Productions in Luxemburg, gespecialiseerd in animatie en documentaire. Zijn redactionele lijn legt nadruk op de kwaliteit van het scenario en de originaliteit van de grafiek, en op educatief en cultureel engagement. Hij (co)produceerde een twintigtal langspeelfilms, en is daarnaast actief als romanschrijver en tolk.

Aanwezig van 25 tot 26 februari.

JEAN-LUC SLOCK – BE

Jean-Luc Slock behaalde het diploma toegepaste beeldende kunst en communicatie aan de Ecole Supérieure des Arts (ESA) Saint-Luc. Hij is producent en directeur van het Luikse productieatelier Camera- etc, waarvan hij in 1979 oprichter was.

Aanwezig op 28 februari.

GEERTJAN TILLMANS – BE

Geertjan Tillmans studeerde animatiefilm aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten (KASK) en begon zijn carrière als 2D animator en illustrator. Hij realiseerde kortfilms, animatieseries, en online- en televisiecampagnes. Met 23 jaar ervaring kent hij het Vlaamse animatielandschap op zijn duimpje.

Aanwezig op 25 februari.

LEWIS TRONDHEIM – FR

De ongeëvenaarde tekenaar, scenarist, redacteur en dialoogschrijver Lewis Trondheim is auteur van een ontelbare hoeveelheid strips waarin hij vol enthousiasme en op een hoogst originele manier, tal van genres uitprobeert. In 2008 doet hij zijn intrede bij Le Journal de Spirou, waar hij de grote saga van Ralph Azham creëert en tal van nieuwe samenwerkingen aangaat.

Aanwezig van 26 tot 29 februari.

THEODORE USHEV – CA

Theodore Ushev werd geboren in het Bulgaarse Kjoendestil. In zijn vaderland verwierf hij faam als afficheontwerper. In 1999 vestigde hij zich in Montréal. Met zijn films won hij meer dan 150 prijzen en onderscheidingen. Zijn werk wordt dan ook geregeld vertoond in retrospectieven.

Aanwezig van 22 tot 26 februari.

GINTS ZILBALODIS – LV

Deze Letse cineast en animator realiseerde zijn eerste langspeelfilm Away helemaal in zijn eentje. Van kindsbeen af gefascineerd door film, bekeek hij de klassiekers en maakte hij kortfilms en reclamespots. Hij heeft zeven kortfilms op zijn actief en combineert diverse technieken, waaronder tekenfilm, computeranimatie en beeld-per-beeld animatie.

 

Aanwezig van 23 tot 25 februari.

ASSILE BLAIBEL – LB

Assile Blaibel est une animatrice libanaise, qui vit et travaille à Paris. Après un an à l'Atelier de Sèvres, elle poursuit ses études à l'EMCA, se spécialisant en Animation 3D.

AUGUST NICLASEN – DN

August “Poul” Niclasen is a director, editor, character animator and artist from Copenhagen, Denmark. He recently graduated The Animation Workshop, with his main focuses during his education being on directing, animating, story development, and cocktail mixing. Despite having made and directed several films Deepness of the Fry will be his first official release.

BEN MITCHELL - UK

Ben Mitchell is a Bristol-based animation/post-production freelancer, independent director, composer and writer. As a freelancer he has produced animation work for CBeebies, Channel 4, Shy Guys, Plymptoons, Animortal, Wonky Films, A Productions, Slurpy Studios and Rumpus to name a few. As an independent director he has produced five multi-award-winning short animated films - "House Guest", "Ground Running", "The Naughty List", "Klementhro" and "Sunscapades".

BETHANY LEVY – AU

Bethany Levy is an Australian animator and motion graphics artist currently residing in London. For the last 5 years she has worked with many studios including Kapwa, Mister, Mighty Nice, Nexus, Studio Hackett and Australian Broadcasting Corporation. Her style is a mix of hand drawn animation, vector puppet rigs and compositing.

CAROL FREEMAN – IE

Carol is Director and co-founder at Paper Panther Productions, a stopmotion studio based in the heart of Dublin City, Ireland. Her debut short The Bird & the Whale has won thirty awards at festivals so far and screened at many prestigious festivals around the world.

CAROLINA ATTIA – FR

Diplômée de l’École Nationale des Arts Décoratifs de Paris en 2004, Caroline Attia navigue entre l'illustration et l’animation. Son travail s'étend du coût-métrage d’animation au livre et à la presse jeunesse. Elle a collaboré avec des studios comme auteur graphique et réalisatrice tels que Sacrebleu productions, Senso Films, FrogBox, Teleimage kids, Technicolor, Cartoon Saloon, Folimage.

DARIA KASHCHEEVA – CZ

Daria Kashcheeva was born in 1986 in Dushanbe, Tajikistan. Daria studies animated film at FAMU in Prague. Her student films featured at many international festivals. Daria’s original To Accept won the Nespresso Talents 2017 film competition in Cannes. Her Bachelor’s puppet animation Daughter has a premiere at Annecy Animation Film Festival and got Cristal for the best Student film. Daughter has won the Student Academy Award in the category Animation.

FLORIAN GROLIG – DE

Florian Grolig is an independent animation filmmaker, producer and game designer. He graduated from the School of Arts and Design in Kassel, realized award winning short films and computer games as well as commissioned animation and co-founded the Black Pants Game Studio.

GIL ALKABETZ – IL

Born in 1957 in Kibutz “Mashabei Sade”, Israel.
1979 - 1983 studied Graphic Design at the “Bezalel“ Academy of Art and Design in Jerusalem.
Since 1984 has been working as an animation filmmaker and illustrator, first in Israel and since 1994 in Germany.
Since 2003 has been teaching as an animation professor at the Film University “Konrad Wolf” in Potsdam Babelsberg.

HANS OP DE BEECK – BE

Visual artist Hans Op de Beeck lives and works in Brussels, where he has developed his career through international exhibitions over the past twenty years. His work consists of sculptures, installations, video work, photography, animated films, drawings, paintings and writing (short stories).

JACK WEDGE – US

Jack Wedge is a 22 year old filmmaker from New York. He studied Film and T.V at NYU Tisch School of the Arts (2019). Jack has recently worked with Adult Swim on a mini series entitled “Domo Dreams”. He has also worked on several music videos and a hand drawn video game. His work focuses on surreal and environmental storytelling.

JOSEPH BALACLAV - IL

Born in Jerusalem in 1990 to soviet immigrant painters, influenced by art and music from an early age. During high school, he made his first short film “A day in the life of a bum” realizing his passion for the screen-based arts he continued his studies in the Animation department in “Bezalel Academy for Arts”. 

KASPAR JANCIS – EE

Born on May 8, 1975 in Tallinn.
His first moving pictures came into being in the corners of his school notebooks.
He went to the Turku Arts and Media School in Finland in 1997 to study animation under the guidance of Priit Pärn. After graduating he started to make films. Films has been shown all over the world and have got multiple awards.

KRISTJAN HOLM – EE

Born in 1976 in Tallinn, Estonia. Graduated Estonian Academy of Arts in 1999 as an interior designer. In time the understanding, that room is limited to four walls, started to trouble him though. An unexpected discovery that also film frame has four walls, gave him the final impulse to change the subject and dedicate his life to investigating the ties between frames and walls.

PAUL CABON – FR

Paul Cabon est diplômé de l'école La Poudrière (Valence) en 2009 et son film de fin d'étude - Sauvage - a reçu le Prix spécial du jury de films d'étudiants au Festival d'Annecy en 2010. Entre 2014 et 2015, Tempête sur Anorak, son premier film professionnel, reçoit plus d'une dizaine de prix dont le prix du meilleur court métrage d'animation à Sundance. En 2018, Le Futur sera chauve est nommé au César du meilleur court métrage d'animation.

SONJA ROHLEDER – DE

Sonja Rohleder was in 1982 and studied at the Film University Babelsberg from 2003 through 2009. She later returned to teach there from 2012 through 2017. With fellow students she formed the Talking Animals, a collective for animators in Berlin. Her work has been featured in museum installations, video games, music videos and live stage productions, in addition to the short films she has written, produced, and directed.

SOPHIE KOKO GATE – UK

Sophie Koko Gate studied animation at the Royal College of Art in London, where she graduated with her film ‘Half Wet.’ (2014). Half Wet screened in festivals worldwide including Sundance, SXSW, BFI, AFI and the Tate Modern. She has made short films for Adult Swim, MTV, Harvard University and most recently the BBC and BFI with her new award winning film ‘Slug Life.

TOBY AUBERG - UK

Toberg is me, Toby Auberg, a London based 3D visual artist and animator person. I'm really into sensory overload, abstract characters and virtual worlds, sometimes dabbling in political themes. Originally I started out working in film in Los Angeles, I moved to Sweden to study Motion Graphics at Hyper Island, and studied Experimental Animation at the Royal College of Art in London.

Propulsé par FestiCiné