23 februari - 03 maart 2024 D-82

Festivalgasten

Gasten

José Luis Agreda · ES

José Luis Agreda is al 25 jaar actief als tekenaar in verschillende domeinen zoals de pers, de reclamewereld en ook als stripauteur.. Zijn langspeelfilm Buñuel in the Labyrinth of the Turtles won de Juryprijs in Annecy en werd ook bekroond tijdens de Goya’s in 2020. Hij werkt als artistiek directeur aan verschillende animatieprojecten.

Aanwezig van 24 tot 26/02

Signe Baumane · LT

Signe Baumane werd geboren in Letland en studeerde in Moskou en Riga. Ze publiceerde haar eerste verhaal op 14-jarige leeftijd. Ze heeft meer dan 15 films op haar actief, die werden geselecteerd in 300 festivals over de hele wereld. My Love Affair With Marriage is haar tweede langspeelfilm. Daarin behandelt ze de thema’s liefde en gender aan de hand van muziek en wetenschap.

Aanwezig van 21 tot 26/02

Pablo Berger · ES

Pablo Berger is een van de meest invloedrijke hedendaagse Spaanse filmmakers. Met zijn film Blancanieves won hij maar liefst tien Goya’s, en hij in 2013 werd genomineerd voor een César en een Oscar. In 2017 regisseerde hij Abracadabra, genomineerd voor acht Goya’s. Vandaag staat Pablo Berger voor zijn vuurdoop met zijn eerste lange animatiefilm Robot Dreams.

Aanwezig van 24 tot 26/02

Mélusine Caillau · FR

Als kind ging Mélusine niet graag naar school. Ze vluchtte in haar dromen en verzon gekke avonturen. Het is nog steeds die passie die haar drijft als projectmanager en teamcoördinator. Ze haalt graag haar toverhoed boven om projecten op te zetten en staat altijd ten dienste van de kunstenaars om haar heen. Zo kunnen zij hun magie en poëzie de vrije loop laten.

Aanwezig van 17 tot 22/02

Jim Capobianco · US

Na zijn opleiding aan het California Institute of the Arts, trok Jim Capobianco naar Disney en daarna Pixar. Hij wordt alom geprezen voor zijn schrijfwerk voor films als Wall-E, Toy Story 2, Upside Down en Ratatouille. Momenteel werkt hij aan een veelbelovende stop motion/2D-langspeelfilm: een adaptatie van zijn kortfilm Leonardo.

Aanwezig van 24 tot 26/02

José Pedro Cavalheiro · PT

José Pedro Cavalheiro is een echte duizendpoot. Hij is  producent, regisseur, docent en onderzoeker in experimentele animatie.... Sinds de jaren ’80 geeft hij zijn kennis en passie voor animatie door in heel Europa, terwijl hij verschillende projecten leidt in Portugal en België. Beat Bit, zijn nieuwste experiment, wordt voorgesteld op Anima 2023.

Aanwezig van 21 tot 26/02

Jérôme Combe · FR

Jérôme Combe leerde de knepen van de animatie op eigen houtje. Hij ontwikkelde een stijl tussen 2D en 3D, en past die toe in reclamefilms en videoclips. Hij werd bekroond op de ’Victoires de la musique’ voor de clip Respire (Mickey 3D). Combe is directeur en medeoprichter van Fortiche Production. Die Franse studio staat wereldwijd bekend voor zijn reeks Arcane.

Aanwezig van 20 tot 21/02

Kitty Crowther · SE/UK

Kitty Crowther is gepassioneerd door de kunst van het vertellen. Ze is een van de meest invloedrijke kinderillustratoren in Brussel. Tussen de boeken en optredens door reist deze kunstenares de wereld rond om haar passie te delen. Ze ontving talrijke prijzen, waaronder de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. Ze maakte dit jaar ook de affiche van het Anima-festival.

Aanwezig op 20/02

Gilles Cuvelier · FR

Na zijn opleiding aan de Gobelins begon Gilles Cuvelier zijn carrière bij Les Films du Nord. Daar regisseerde hij in 2005 zijn eerste kortfilm, Chahut. Zijn films worden regelmatig geselecteerd voor festivals. Hij wordt geprezen voor zijn werk als grafisch ontwerper, zowel in Frankrijk als daarbuiten. Cuvelier is verder ook medeoprichter van Papy3D Productions.

Aanwezig van 24 tot 26/02

Samiha Elgani · BE

Samiha Elgani begon haar carrière als animatror bij Walking the Dog voor de film Where is Anne Frank van Ari Folman. Ze is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en werkt op verschillende projecten, zowel in 2D als 3D. Vandaag werkt ze met Studio Souza als lay-out artieste aan de komende 2D-langspeelfilm Valemon, The Polar Bear King.

Aanwezig op 22/02

Benoit Feroumont · BE

©Chloé_Vollmer_Lo

Benoît Feroumont werd geboren in 1969. Hij studeerde illustratie en strips aan Saint-Luc in Luik en animatie aan La Cambre. Doorheen de jaren is hij is zowel een bevestigde animatie-auteur als een erkende stripauteur geworden.
Momenteel werkt hij als hoofdanimator op de langspeelfilm Robot Dreams.

Aanwezig van 19 tot 25/02

Pierre Földes · FR

Pierre Földes is schilder, muzikant en filmmaker. Een duizendpoot, zeg maar. Na zijn studie voor pianist in Parijs, trok hij naar New York om er muziek te maken voor films, series en videospellen. Zijn eerste animatiefilm, Saules aveugles, femme endormie, is een bewerking van kortverhalen van Haruki Murakami.

Aanwezig van 17 tot 18/02

Amandine Fredon · FR

Amandine Fredon regisseert bij Studio Folimage tv-series als C’est bon, Ariol of Tu mourras moins bête. Momenteel werkt ze aan Music Queens met Rebecca Manzoni. Samen met Benjamin Massoubre regisseerde Fredon haar eerste langspeelfilm, Le Petit Nicolas, qu’est-ce qu’on attend pour être heureux ?. Die won in 2022 de Cristal voor beste langspeelfilm in Annecy.

Aanwezig van 22 tot 24/02

Ada Güvenir · TR

Ada Güvenir studeerde aan het KASK. Haar film Would you please ? won in 2020 een VAF Wildcard en werd verschillende keren geselecteerd op internationale festivals. Haar kunst bestaat uit een combinatie van animatie, schrijfwerk, illustratie en installaties. De resultaten van haar onderzoek deelt Güvenir via workshops en bijeenkomsten. Haar volgende film, As If It Could, komt begin 2023 uit.

Aanwezig op 22/02

Mascha Halberstad · NL

Mascha Halberstad werd opgeleid aan de ArtEZ Academie in Arnhem. Ze is stop motion specialiste en schippert tussen kortfilms en haar liefde voor honden. In 2022 ontsproot het vaak bekroonde Knor uit haar verbeelding. Meteen haar eerste langspeelfilm en zelfs de allereerste stop motion-langspeelfilm ooit voor Nederland. Knor werd trouwens geselecteerd voor de Berlinale.

Aanwezig op 18/02

Isabel Herguera · ES

Isabel Herguera is professor in experimentele animatie in Duitsland (KMH), India (NID) en China (CAFA). Ze produceerde en regisseerde talrijke kortfilms, die samen meer dan vijftig internationale prijzen wonnen. Momenteel werkt ze aan haar eerste langspeelfilm, Sultana’s Dream, die ze in Spanje produceert en regisseert.

Aanwezig van 22 tot 26/02

Dimitri James · FR

Dimitri James werkt sinds twee jaar als Fix Animator voor de studio Fortiche Production. Hij studeerde 3D-animatie aan het Isart Digital Paris, waar hij in 2018 afstudeerde met zijn eindfilm Mice, a small story. Zijn professionele carrière in de animatie ging echt van start met het eerste seizoen van Arcane.

Aanwezig van 20 tot 21/02

Frédéric Josué · FR

Frédéric Josué is gespecialiseerd in media en merken. Hij werkt sinds het begin van de jaren 2000 aan talrijke transmediale projecten. Josué is docent aan het ’Institut de Sciences Politiques’ in Parijs. Hij geeft conferenties en spreekt regelmatig over Metaverse en NFT, via zijn adviesbureau voor innovatie, 18M.

Aanwezig van 20 tot 22/02

Kim Keukeleire · BE

Kim Keukeleire is (hoofd)animator, gespecialiseerd in stop motion. Ze werkte voor prestigieuze studio’s als Aardman en Will Vinton Studios (Laïka). Ze nam ook deel aan Del Toro’s Pinocchio, Wes Anderson’s Isle of Dogs en andere grootse projecten. Keukeleire doceert en geeft lezingen over stop motion over de hele wereld.

Aanwezig van 24 tot 26/02

Maximilien Ly · FR

Maximilien Ly is Technical & Fix Animation supervisor van de serie Arcane en leidt er dankzij zijn ervaring een succesvol team. Hij werkte eerder bij Superprod, daarna bij Mikros en bij Illumination aan Minions: the Rise of Gru.

Aanwezig van 20 tot 21/02

Les Mills · UK

Les Mills volgde een opleiding aan de Schone Kunsten in Cardiff en was kunstenaar in New York. In de jaren tachtig keerde hij terug naar Londen. Hij gaf les in vormgeving en animatie in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Sinds 1997 legde Mills zich toe op producen en regisseren. Dit doet hij samen met zijn partner Joanna Quinn, via hun bedrijf Beryl Productions.

Aanwezig van 20 tot 22/02

Noel Palazzo · ES

Noel Palazzo is curator, scenariste, docente, en onderzoekster. Ze doceert geanimeerde abstractie en is gepassioneerd door de relatie tussen beeldende kunst en animatie. Palazzo is ook medeoprichtster van Punto y Raya, een platform gewijd aan de promotie van experimentele animatie.

Aanwezig van 21 tot 24/02

Damián Perea · ES

Ondernemer en autodidact Damián Perea heeft zichzelf gevestigd als een van de ronkende namen van de Spaanse animatie. Sinds 2006 heeft hij de leiding over het Animayo-festival en reist hij tussen Spanje, de Canarische Eilanden, Europa en Los Angeles om de Spaanse animatie te promoten. Hij is ook ambassadeur van de Spaanse animatie bij de Emile Awards.

Aanwezig op 20/02

Joanna Quinn · UK

In 30 jaar tijd behaalde Joanna Quinn twee Emmy Awards, vier BAFTA’s en drie Oscarnominaties. Ze won wereldwijd ook nog eens meer dan honderd andere prijzen. Haar films zijn kunstwerken op zich en gaan over genderkwesties en onderdrukking. Ze zijn een ware lust voor het oog, doorspekt met humor en visuele fantasieën.

Aanwezig van 20 tot 22/02

Kelzang Ravach · FR

Kelzang Ravach heeft zijn droom om een ware superheld te worden nog niet opgeborgen. Hij begreep als kind al dat werkelijkheid en fichtie nauw met elkaar verbonden zijn. Dat principe komt ook terug in zijn werk. Vandaag is hij directeur van het creatief bureau Temple Caché, waar hij nieuwe technologieën combineert met traditionele technieken.

Aanwezig van 17 tot 26/02

Romain Renard · BE

Romain Renard studeerde af aan Saint-Luc in Brussel. Hij is stripauteur, decorontwerper, graficus en muzikant. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van videogames, maakte een reeks voorstellingen met Franco Dragone en Pascal Jacob, en is auteur-componist. Zijn volgende krachttoer is Melvile: dat hij heeft bewerkt tot een film-concert, en tot een animatie.

Aanwezig op 24/02

José Miguel Ribeiro · PT

José Miguel Ribeiro studeerde tekenkunst en animatie in Bretagne en Porto. Met zijn kortfilm The Suspect won hij in 2000 de Cartoon d’Or. Hij maakte de stop-motion animatieserie Home Things en de kortfilms Sunday Drive en Journey To Cape Verde. Hij is illustrator en lesgever. Zijn eerste langspeelfilm Nayola werd in 2022 geselecteerd voor het Annecy-festival.

Aanwezig van 17 tot 19/02

Gianmarco Serra · ES

Gianmarco Serra is documentairemaker voor de Rai (Italiaanse televisie). Hij was onafhankelijk filmmaker en assistent-regisseur, vooraleer hij Isabel Herguera ontmoette. Hij werkte met haar samen aan haar laatste vier kortfilms en helpt haar nu voor het script, de montage en het sound design van Sultana’s Dream.

Aanwezig van 22 tot 26/02

Alain Ughetto · FR

Alain Ughetto is een doorwinterde doe-het-zelver. Die aanleg erfde hij van zijn vader en grootvader en verwerkt hij in zijn films door middel van animatie. In 1985 kreeg hij van Alain Resnais de César voor beste korte animatiefilm met La Boule. Zijn laatste langspeelfilm, Interdit aux chiens et aux Italiens, won afgelopen juni de Juryprijs in Annecy.

Aanwezig van 19 tot 20/02

Ilan Urroz · FR

Ilan Urroz deed heel wat ervaring op in de creatieve industrie bij La Cartoucherie. Daarna trok hij naar Marseille waar hij de cluster voor inovatieve economie "Région Sud" leidde. Met zijn partner Nicolas Flory kocht hij in 2018 Foliascope: een internationaal bekende studio gespecialiseerd in 2D-animatie die ook prat gaat op een innovatieve en milieuvriendelijke productieaanpak.

Aanwezig van 23 tot 26/02

Marijke Van Kets · BE

Marijke Van Kets is Director of photography. Aanvankelijk opgeleid als analoge kunstenares, schoolde ze zich gaandeweg om tot digitale fotospecialiste. Ze heeft gewerkt aan talrijke langspeelfilms, muziekvideo’s en reclamefilms. Als stop motion-experte is ze momenteel verantwoordelijke voor de fotografie van de langspeelfilm The Inventor van Jim Capobianco.

Aanwezig van 23 tot 26/02

 

 


Vind Anima terug op je favoriete sociale media!

Propulsé par FestiCiné