Over Anima
Anima in het kort
De vzw Folioscope organiseert het jaarlijkse Anima festival, het internationaal animatiefilmfestival van Brussel, waar er uitsluitend animatiefilms worden vertoond. Anima is het enige animatiefilmfestival in België en vindt altijd eind februari plaats. De vaste stek van het festival is het Flagey-gebouw in Brussel, de voormalige thuisbasis van de nationale omroep, maar Anima is ook aanwezig in een tiental bioscopen in de rest van het land.
De films komen uit alle hoeken van de wereld, zijn kort of lang en zijn bestemd voor verschillende doelgroepen: van zeer jonge kinderen tot families, volwassenen en professionals. Elk jaar selecteert het festivalteam de crème de la crème van de wereldproductie en stelt het zorgvuldig kortfilmprogramma's samen (waaronder de Best of Shorts-, de Dit is Belgisch- en de focusprogramma’s).
Anima is een van de belangrijkste animatiefilmfestivals in Europa. Het is Oscar®qualifying, wat wil zeggen dat de Grand Prix van de Internationale Competitie automatisch op de long list van de Oscar® voor beste korte animatiefilm komt te staan. Het festival staat daarnaast bekend om zijn gemoedelijke sfeer en zijn pannenkoeken!
Gedurende het jaar organiseert Folioscope een reeks Anima Zaterdagen en Anima On Tour-voorstellingen. De vzw draagt op alle mogelijke manieren bij tot de promotie van animatie in België en in het buitenland.
Wat zijn animatiefilms?
Alle films die niet ‘live' maar beeld per beeld zijn opgenomen. Dit kunnen zowel tekenfilms zijn als films met poppen, boetseerklei of digitale beelden.
ANIMA IN ENKELE DATA
In 1982 vond de eerste editie van het festival, dat toen “Rencontres du cinéma d'animation” heette, plaats in de Rijke Klaren in Brussel. Twee jaar later, in 1984, werd het festival tot “Semaine du dessin animé” herdoopt, en verwelkomde het Tim Burton en John Lasseter, die op dat ogenblik nog vrijwel onbekend waren. In de loop der jaren heeft het festival grote namen uit de animatiewereld ontvangen, zoals Bruno Bozzetto, Paul Grimault, Jean-François Laguionie, Peter Lord, Youri Norstein, Nick Park, Bill Plympton, Barry Purves, Isao Takahata en vele anderen.
In 1988 werd de vzw Folioscope opgericht om de organisatie van het festival duurzaam te verankeren. Het festival heette toen « Festival du dessin animé et du film d’animation » en werd erkend en gesubsidieerd door de Federatie Wallonië-Brussel. Zeven jaar later, in 1995, erkende en subsidieerde de Vlaamse Gemeenschap het festival ook. Sindsdien verloopt de communicatie volledig tweetalig – Nederlands en Frans – en wordt er, met het oog op de toename van een internationaal publiek, ook in het Engels gecommuniceerd.
Het festival organiseerde voor het eerst een competitie voor zowel Belgische als internationale kortfilms, en een publieksprijs voor langspeelfilms. Tegelijk startte Anima een programma voor filmprofessionals, dat zich in de loop der jaren aanzienlijk heeft ontwikkeld: in 2000 organiseerde Anima vijf bijeenkomsten per editie, nu is er plaats voor meer dan 20 lezingen, masterclasses, rondetafelgesprekken en presentaties.
In 2003 werd het festival herdoopt naar “Anima”, en de professionele bijeenkomsten werden Futuranima genoemd. Na drie verhuizingen (Rijke Klaren, Congrespaleis, Passage 44) vestigde het festival zich in Flagey. Het festival begon toen ook met haar decentralisaties, zowel in Brussel als in Vlaanderen en Wallonië.
Anima werd in 2011 uitgeroepen tot “Best International Event” door visit.brussels, het communicatiebureau voor toerisme van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2013 erkende de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences Anima als “Oscar®qualifying”: de Grand Prix van onze Internationale Competitie komt automatisch in aanmerking voor de Oscar® voor beste korte animatiefilm. Vanaf 2017 kregen VR-films een plek op Anima. In 2021, tijdens de coronacrisis, vond het festival voor de eerste keer online plaats, op het platform Anima Online.
Zie ook : Anima à l’affiche, door Philippe Moins, Editions Lamiroy 2019